Hans Moors, GiesbersWijchen

“OHSAS 18001 is bij ons laagdrempelig, praktijkgericht en zorgvuldig opgebouwd vanaf de werkvloer.”
 
 

Invoering ISO 50001

Wanneer een organisatie ISO 50001 gebruikt als een verdieping op een al aanwezig milieumanagementsysteem zijn er de volgende aandachtspunten:

  • In het beleid moet expliciet naar voren komen dat er een commitment is tot het verbeteren van de energieprestaties.
  • Onderscheid wordt gemaakt tussen het energieverbruik (de energie die wordt ingekocht of geproduceerd) en het energiegebruik (de wijze waarop de ingekochte energie wordt gebruikt,  bijvoorbeeld voor verwarming, verlichting). Uitgangspunt is dat een organisatie een goed inzicht in beide heeft zodat een ‘energiebalans’ kan worden opgesteld. 
  • Zogenaamde ‘uitgangswaarden’ (baselines) moeten worden opgesteld als referentiekader voor de ontwikkeling van het energiegebruik.
  • De norm vraagt om het definiëren van energieprestatie-indicatoren voor het monitoren en meten van de energieprestaties.
  • Expliciete aandacht moet er zijn voor de mogelijkheid om energie te besparen bij het ontwerp van nieuwe of gerenoveerde faciliteiten, uitrusting of processen.

 

Denkt u erover om energiemanagement binnen uw organisatie in te voeren? Bekijk dan onderstaand filmpje van Agentschap NL. In het filmpje vertellen drie bedrijven waarom zij energiemanagement hebben ingevoerd. Daarnaast komt aan bod hoe Agentschap NL hierbij kan ondersteunen.  

 

Links

© SCCM   Webdesign: insandouts

Zoeken in de database gecertificeerde organisaties

ISO 14001 (2343) 7027 vestigingen
ISO 50001 (17) 29 vestigingen
OHSAS 18001 (388) 1569 vestigingen
EMAS (4)»
in de database

Recente tweets over #ISO14001, #OHSAS18001 en #ISO50001