Webinar CO2-reductiemanagement met ISO 14001 - vragen over de relatie met CO2-Prestatieladder

Hieronder vindt u de vragen die zijn gesteld tijdens het webinar over CO2-reductiemanagement en ISO 14001. De vragen hieronder gaan over het certificaat voor CO2-reductiemanagement. Hier vindt u de vragen over:

 

Wij hebben een certificaat voor de CO2-Prestatieladder scope 3, voldoe ik hiermee in principe aan de eisen van de EED?

Voor de CO2-Prestatieladder is door de RvO een factsheet opgesteld. Hierin adviseert de RvO aan overheden om het CO2-Prestatieladdercertificaat zonder aanvullingen te accepteren als invulling van de EED. Dit is van toepassing vanaf niveau 3.

Wij hebben ISO 14001 en CO2-Prestatieladder niveau 5. Krijgen we op basis daarvan ook dit extra certificaat 'gratis'?

Het is duidelijk dat de eisen die worden gesteld aan een certificaat CO2-reductiemanagement op zowel de niveaus 1 als 2 een deel zijn van de eisen om niveau 5 van de CO2-Prestatieladder te behalen. Aangezien er echter voor bepaalde typen bedrijven in de CO2-Prestatieladder uitsluitingen zijn van eisen, is op voorhand niet aan te geven of met niveau 5 aan alle eisen van het CO2-reductiecertificaat wordt voldaan. Dit moet per individuele situatie bepaald worden. Verder is de werkwijze afhankelijk of het certificatieonderzoek voor ISO 14001 met CO2-reductie èn het onderzoek voor de CO2-Prestatieladder door dezelfde certificatie-instelling worden uitgevoerd.

Wanneer je gecertificeerd bent voor de CO2-Prestatieladder, niveau 5 en ISO 14001, kun je dan de certificering voor ISO 50001 laten meelopen en wat geeft dat voor toevoeging?

Het combineren van audits is afhankelijk van de kwalificaties van het auditteam. Voor ISO 14001 zullen in verband met de andere milieuaspecten die aan de orde zijn ook andere eisen aan het auditteam worden gesteld. Zoals ook in het handboek voor de CO2-Prestatieladder staat vermeld is de implementatie van een volledig energiemanagementsysteem op basis van ISO 50001 geen vereiste. In het handboek voor de CO2-Prestatieladder wordt verwezen naar de paragrafen 4.4.3 (energiebeoordeling), 4.4.6 (doelstellingen en actieplan), 4.6.1 (monitoring en analyse) en 4.6.4 (afwijkingen en corrigerende maatregelen) van de ISO 50001. Onder de algemene eisen van de CO2-Prestatieladder vallen de interne audits en de directiebeoordeling. Dit betekent dat een aantal onderdelen uit de ISO 50001:2011 niet terugkomen. Bijvoorbeeld alle eisen rond het identificeren en borgen van de naleving van wettelijke en andere eisen en alle eisen uit het hoofdstuk ‘Implementatie en uitvoering’. De toegevoegde waarde van certificatie op basis van ISO 50001 betekent dat de gehele plan-do-check cyclus met betrekking tot het operationele energiemanagement bij elke audit wordt beoordeeld. Voor organisaties die in het kader van de CO2-Prestatieladder bepaalde eisen mogen uitsluiten, zijn de verschillen tussen de ladder en de ISO 50001 nog groter. Tijdens de ISO 14001-audit is de mate waarin specifiek aandacht wordt besteed aan energie afhankelijk van de andere milieuaspecten die aan de orde zijn en kunnen daarom in meer of mindere mate een bijdrage zijn aan het energiemanagementsysteem conform ISO 50001.

© SCCM   Webdesign: insandouts

Recente tweets over #ISO14001, #ISO45001 en #ISO50001