ISO 50001, CO2-reductiemanagement met ISO 14001 of de CO2-Prestatieladder, voor welke norm kies je? SCCM sprak met Hans de Vries, Consultant Energy and Environment bij KPN. KPN heeft een duidelijke keuze gemaakt en communiceert dit ook zo met zijn klanten en andere stakeholders.
Publicaties / downloads
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!
Wil je 6x per jaar onze updates over ISO 14001, 45001 en 50001 ontvangen?
Best Practices
BP21 - Energie- en CO2-reductiemanagement bij KPN: het voldoen aan verschillende normen
BP20 - Toegevoegde waarde ISO 50001 naast ISO 14001-certificaat bij Lamb Weston
Wat is de toegevoegde waarde van ISO 50001 als je al ISO 14001 gecertificeerd bent? We spraken hierover met Mariska van Dalen, Sustainability by Design manager van Lamb Weston/Meijer. Zij vertelt hierover en over hun werkwijze voor het besparen van energie en CO2.
BP19 - Biodiversiteit en stakeholderbetrokkenheid Radboud Universiteit / Radboudumc
SCCM sprak met Guido van Gemert, beleidsadviseur milieu en duurzaamheid van de Radboud Universiteit / Radboudumc over het biodiversiteitsproject van deze twee organisaties.
BP18 - Circulair ondernemen bij Bouwbedrijf Jan Snel
In mei 2019 organiseerde SCCM twee webinars over circulair ondernemen en werd het informatieblad ‘Circulaire economie met ISO 14001’ gepubliceerd. Vanwege de grote belangstelling voor het onderwerp was SCCM benieuwd naar de praktijkervaring van een onderneming. We spraken met Edwin van Duivendijk, hoofd VGM en kwaliteit en Daan Kosterman, projectleider circulair van Modulair bouwbedrijf Jan Snel over hun ervaring met circulair ondernemen en de relatie met ISO 14001.
BP17 - Best practice: Eneco Warmte & Koude
Gerard den Hollander, KAM-coördinator van Eneco Warmte & Koude geeft in deze best practice inzicht in de ervaringen met ISO 45001 en de wijze waarop omgegaan is met de verschillen ten opzichte van OHSAS 18001.
BP16 - CO2-reductiemanagement met ISO 14001
KAM-coördinator Frank van de Mortel van personenvervoerder/zakenreisorganisator Munckhof Groep vertelt in deze best practice over de ervaringen met de implementatie van CO2-reductiemanagement met ISO 14001.
BP15 - Best practice: Bouwbedrijf PHB
Het gebruik van SDG’s zal de komende jaren verder toenemen. Organisaties die willen bijdragen aan het behalen van de SDG’s kunnen daarvoor het milieu- en/of G&VW-managementsysteem gebruiken. In deze best practice lichten we de achtergrond van de SDG’s toe en laten we zien dat gebruik van de SDG’s ook voor kleinere organisaties interessant kan zijn.
BP14 - Best practice: WOP
De nieuwe norm voor gezond en veilig werken, ISO 45001 is in 2018 gepubliceerd. Intussen hebben heel wat bedrijven in Nederland de overstap naar ISO 45001 gemaakt, waaronder ook evenementenorganisator WOP uit Breda. In deze best practice legt mede-eigenaar Arjan Harms van WOP uit hoe zij als klein bedrijf ISO 45001 toepassen en in hun voordeel laten werken.
BP13 - Best practice: VDL Steelweld
In deze best practice vertellen Bart Kraker, QA/QC-coördinator en Frank Gruyters, Safety engineer bij VDL Steelweld over het geïntegreerde managementsysteem en hoe zij het register van compliance issues hebben opgepakt.
BP12 - Best practice: Aarts Plastics
Plantmanager René Grootstraate van Aarts Plastics legt in deze best practice uit hoe Aarts Plastics te werk is gegaan met de implementatie van de ISO 14001:2015-norm en welke hulpmiddelen zij hebben gebruikt.
BP11 - Best practice: Smeding Groenten en Fruit
How to make the transition to ISO 14001:2015?
BP10 - Best practice: Smeding Groenten en fruit
KAM-Manager, Wim Manshande van Smeding Groenten en Fruit legt in deze best practice uit hoe Smeding te werk is gegaan met de implementatie van de ISO 14001:2015-norm en welke hulpmiddelen zij hebben gebruikt.
BP09 - Best practice: Drukkerij Damen
Veel bedrijven zien op tegen het opzetten van een documentbeheersysteem. De normen ISO 9001, ISO 14001 en OHSAS 18001/ISO 45001 vragen een bedrijf hun documenten te beheersen. Deze best practice laat zien hoe dit heel praktisch kan.
BP08 - Best practice: Nutricia
Hoe betrek je medewerkers bij de introductie van een managementsysteem? In deze best practice lees je meer over het opzetten van een milieutraining en wat daarbij komt kijken.
BP07 - Best practice: Thomas Regout
Hoe realiseer je een ambitieuze reductiedoelstelling binnen je bedrijf? Een proces dat niet van vandaag op morgen kan en zal plaatsvinden, omdat er een heel andere denk- en gedragswijze wordt gevraagd van alle medewerkers.
BP05 - Best practice: Van Gansewinkel
Hoe vertaal je beleid op bijvoorbeeld arbogebied naar je medewerkers? Van Gansewinkel, een grote afvalverwerker, legt in deze best practice uit hoe zij dat doen en hoe zij daar een flinke besparing mee realiseren.
BP04 - Best practice: GiesbersWijchen (pleisterlijst)
Hoe vaak wordt de EHBO-doos in uw organisatie gebruikt en belangrijker nog waarvoor? Lees hier hoe GiesbersWijchen op een hele laagdrempelige manier vaker voorkomende, kleine ongelukjes te lijf gaat.
BP03 - Best practice: GiesbertsWijchen
In deze best practice vertelt Wilfred Janssen, KAM-coördinator bij GiesbersWijchen hoe de ‘Veiligheidsman van de week’ medewerkers op de bouwplaats bewuster heeft gemaakt van het belang van veilig werken.
BP02 - Best practice: PostNL
In deze best practice vertellen Theun Lourens en Margriet van der Burg van PostNL hoe een forse vermindering van de CO2-uitstoot en brandstofverbruik kon worden gerealiseerd.
BP01 - Best practice: Van Vliet Groep, Nieuwegein
Oftewel de borging van wet- en regelgeving. In deze best practice vertelt Patrick Morren van de Van Vliet Groep hoe zijn bedrijf hiermee omgaat. Het is een praktische case, waarin ook een rekenvoorbeeld van de methode risicobenadering is opgenomen.
© SCCM Webdesign: insandouts