Duurzaamheidsrapportages (CSRD, SDG’s en GRI)

Duurzaamheidsrapportages

Van veel organisaties wordt verwacht dat zij inzicht geven in de duurzaamheidsprestaties, het gaat dat om zogenaamde ESG-informatie, waarbij ESG staat voor Environment, Social en Governance. Voor een grote groep bedrijven is of wordt het opstellen van een rapportage een verplichting op basis van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Veel bedrijven hebben al ervaring met het vrijwillig rapporteren van ESG-informatie op basis GRI-richtlijnen en Social Development Goals (SDG’s).

Managementsystemen op basis van ISO 14001, ISO 45001 en ISO 50001 bieden belangrijke bouwstenen voor het rapporteren en het verbeteren van de duurzaamheidsprestaties. Op basis van de contextanalyse kan worden bepaald welke onderwerpen belangrijk zijn om te communiceren met de verschillende belanghebbenden. De managementsystemen leveren de informatie om een goed beeld te geven van de prestaties van de organisatie en zorgen ervoor dat verbeteringen worden gepland en gerealiseerd.

CSRD

De Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht een groot aantal bedrijven om een duurzaamheidsrapport op te stellen. Daarbij moet ook gerapporteerd worden over de keten. Dit betekent dat ook bedrijven die niet zelf verplicht zijn een CSRD-rapport op te stellen mogelijk informatie moeten aanleveren aan andere partijen in de keten. De beursgenoteerde bedrijven moeten over het jaar 2024 gaan rapporteren in 2025. Een volgende groep bedrijven moet in 2026 rapporteren over het boekjaar 2025. De eisen aan de inhoud van het CSRD-rapport liggen vast in de European Sustainabilitity Reporting Standards (ESRS). De te rapporteren informatie sluit aan bij de PDCA-cyclus (Plan Do Check Act) in managementsystemen. Naast het rapporteren van de stand van zaken moet namelijk ook inzicht worden gegeven in plannen en doelstellingen.

SDG's

Bij de rapportage van de duurzaamheidsprestaties wordt vaak gebruik gemaakt van internationaal afgestemde formats. De SDG’s en de GRI-standards zijn het meest frequent gebruikt. De Verenigde Naties hebben 17 duurzame ontwikkelingsdoelen of SDG’s (Sustainable Development Goals) opgesteld, gericht op de realisatie in 2030. De SDG’s worden door zowel overheden als bedrijven frequent gebruikt bij het formuleren en rapporteren van het duurzaamheidsbeleid. De 17 SDG’s zijn gericht op verschillende invalshoeken van het duurzaamheidsbeleid en bevatten ook doelstellingen die direct te koppelen zijn aan een milieu-, energie- en/of G&VW-managementsysteem.

GRI

GRI (Global Reporting Initiative) biedt een format voor het rapporteren van duurzaamheidsprestaties. Een groot deel van de opgenomen criteria kan met de informatie uit een ISO 14001-, ISO 45001- en ISO 50001-managementsysteem worden gegenereerd. Meer informatie over de rapportage van duurzaamheidsprestaties is te vinden in de onderstaande documenten en links.

Hulpmiddelen

Informatiebladen SCCM

CSRD - Overzicht documenten en links
CSRD - Vragen en antwoorden CSRD
Informatieblad Instrumenten om het MVO-beleid aantoonbaar te maken
Best practice Circulair bouwen bij bouwbedrijf Jan Snel
Best practice Gebruik SDG’s door bouwbedrijf PHB 
Informatieblad Kwaliteit milieu-informatie

Instrumenten SCCM

Milieuprestatiemeting

Webinars SCCM

- 1e webinar CSRD: toelichting op inhoud CSRD
- 2e webinar CSRD: implementatie CSRD

Informatie van derden

SDG Nederland
GRI
Corporate Sustainability Reporting EU
 

© SCCM   Webdesign: insandouts

Recente tweets over #ISO14001, #ISO45001 en #ISO50001