Vragen en antwoorden - Webinar levenscyclusperspectief en circulaire economie

Hier vindt u de antwoorden op de vragen die zijn gesteld tijdens het webinar levenscyclusperspectief en circulaire economie dat op 16 november 2021 heeft plaatsgevonden.

Circulariteit is een belangrijk aandachtspunt van onze organisatie. Hoe kunnen we dit het beste meenemen in de structuur van ons ISO 14001 milieuzorgsysteem?

Kort gezegd door uit te gaan van het levenscyclusperspectief in de analyse van alle milieuaspecten en het formuleren van doelstellingen en evaluatie (in de hele PDCA-cyclus). Dit kan door verschillende scenario’s en samenwerking met ketenpartners te onderzoeken.

De directie moet ervoor zorgen dat het strategisch beleid van de organisatie en het streven naar circulaire producten of diensten met elkaar in overeenstemming is.

Innovatie van het product en keten kan een circulair model mogelijk maken. Het circulair maken van producten en diensten vraagt in de eerste plaats om inzicht in de milieueffecten van de gebruikte grondstoffen en de toegepaste processen. ISO 14001 vereist dat dit inzicht vanuit een ‘levenscyclusperspectief’ wordt ingevuld. Hiermee wordt duidelijk waar de risico’s en kansen liggen die moeten worden opgepakt. Doelstellingen moeten worden geformuleerd met de acties die nodig zijn om deze te realiseren.

Voor het circulair maken van producten en diensten is vaak de inzet van meerdere partijen in de keten nodig. Zowel voor- als achteruit in de keten. Communicatie is nodig om de verschillende partijen bij elkaar te brengen. Wanneer producten circulair zijn gemaakt, speelt communicatie een belangrijke rol bij de uitwisseling van informatie over onder meer de grondstoffen die zijn gebruikt.

Wat is een goed voorbeeld van het invullen van het levenscyclusperspectief bij het opstellen van het MAR?

De norm vraag om het levenscyclusperspectief mee te nemen waarbij het gaat om een globale benadering waarbij er aandacht is voor de milieuaspecten tijdens de verschillende stadia in de
levenscyclus, voor zover de organisatie deze kan beïnvloeden. De organisatie zal daarom bekend moeten zijn met de mogelijk belangrijke milieueffecten die kunnen optreden bij de verschillende activiteiten/processen. Het gaat dan om de activiteiten/processen die nodig zijn om van (het ontginnen/verkrijgen van) grondstoffen tot het product/dienst van de eigen organisatie te komen en vervolgens het gebruik van het product/dienst en de uiteindelijke afdanking. 

Wanneer bekend is waar in de levenscyclus belangrijke milieueffecten aan de orde kunnen zijn, kan worden bepaald of en hoe daar invloed op kan worden uitgeoefend. Inzicht in de mogelijke milieueffecten in de levenscyclus is ook van belang om invulling te geven aan de eisen in 8.1 ten aanzien van:

  • uitbestede processen
  • inkoop van producten en diensten
  • ontwerp
  • informatieverstrekking
     
Is er synergie met de CO2-Prestatieladder?

De CO2-prestatieladder volgt een vergelijkbaar proces. ISO 14001 is echter breder, er wordt gekeken naar milieuaspecten die niet in CO2 te vangen zijn.  De CO2-prestatieladder kan een uitkomst zijn van de PDCA van ISO 14001.

Wat moeten de bedrijven doen als ze iets produceren met milieuschadelijke materialen als basismateriaal?

Als een grondstof gevaarlijk of verboden is, is het belangrijk om meteen te stoppen dit te gebruiken en een alternatief te implementeren.

Als de grondstof ongewenst is, dan zo snel mogelijk een alternatief inzetten. Als de grondstof ongewenst is en er geen alternatief is, wordt het zaak een alternatief te zoeken. 

Klanten willen vaak een lagere kostprijs waardoor circulaire producten minder gekocht worden. Wat is jouw verwachting voor de toekomst?

Voor de nabije toekomst zal de kostprijs vaak leidend zijn, dit is deels sector afhankelijk. Tegelijkertijd worden de consument en het bedrijfsleven zich bewuster van de milieueffecten van producten gedurende de levenscyclus. Er wordt ook gepleit voor het invoeren van ‘true pricing’ van een product waarbij de sociale en ecologische ‘kosten’ wel worden verdisconteerd. 

© SCCM   Webdesign: insandouts

Recente tweets over #ISO14001, #ISO45001 en #ISO50001