Webinar ISO/FDIS 45001 - vragen over de relatie met andere normen

Hieronder vindt u de vragen die zijn gesteld tijdens het webinar over ISO/FDIS 45001. De vragen hieronder gaan over de relatie met andere normen. Hier vindt u de vragen over:

 

Wat zijn de verschillen met de OHSAS 18001?

Tijdens het webinar over ISO 45001 zijn de verschillen met de OHSAS 18001 samengevat. In het informatieblad ‘overgang naar ISO 45001’ staat een verdere uitwerking van de verschillen. In dit infoblad staan ook de verschillen in eisen ten aanzien van processen/procedures en documentatie uitgewerkt.

Wat is het verschil tussen de ISO 45001 en de VCA?

ISO 45001 is een internationale norm voor een managementsysteem en VCA is een checklist waarin ook elementen van een managementsysteem zijn opgenomen die vooral in Nederland wordt gebruikt. VCA is verder meer voorschrijvend ten aanzien van bepaalde onderdelen van een managementsysteem. Bijvoorbeeld ten aanzien van de opleiding van medewerkers. ISO 45001 gaat uit van competenties en laat de organisatie vrij om te bepalen of en welke opleiding daarvoor nodig is. Zo zijn er meer uitvoeringseisen in VCA die niet in ISO 45001 zijn opgenomen. Alhoewel VCA zich op zowel veiligheid als gezondheid richt ligt de nadruk op veiligheid. ISO 45001 gaat verder wat betreft het deel gezondheid. Voor kleinere organisaties kan VCA het voordeel hebben dat veel is voorgeschreven en dit niet zelf hoeft te worden ingevuld, voor grotere organisaties is ISO 45001 een logische vervolgstap omdat er dan meer mogelijkheden zijn het managementsysteem in te vullen op basis van de risico’s die aan de orde zijn.

Wat is het verschil tussen de ISO 45001 en de Veiligheidsladder?

De Veiligheidsladder is een instrument om organisaties te stimuleren bewust veilig te werken. Het is geen managementsysteem gericht op het ontwikkelen van een beleid om de werkgerelateerde gezondheid- en veiligheidsprestaties van de organisatie te ontwikkelen en uit te voeren. De nadruk ligt ook meer op de invalshoek veiligheid en minder op gezondheid. Het instrument richt zich ook sterk op de veiligheidscultuur op alle niveaus in de organisatie. In de ISO 45001 is de verplichting opgenomen dat de leiding zorgt voor een cultuur die ondersteunend is aan het behalen van de gezondheids- en veiligheidsprestaties. Het deelnemen aan de veiligheidsladder kan dan ook als een vervolgstap worden gezien om invulling te geven aan de eisen ten aanzien van cultuur en bewustzijn binnen ISO 45001.

Wat is het verschil met de ISO 14001-norm?

ISO 14001 richt zich op het onderwerp milieu en ISO 45001 op de gezondheid en veiligheid van personeel. De opzet van de beide managementsystemen is vergelijkbaar en de systemen kunnen ook heel goed worden geïntegreerd. Er kan soms ook sprake zijn van overlap. Dit is bijvoorbeeld het geval bij organisaties die werken met gevaarlijke stoffen. Aan gevaarlijke stoffen kunnen zowel risico’s voor het personeel als voor het milieu verbonden zijn. De zogenaamde PGS-richtlijnen zijn dan voor beide managementsystemen van belang en moeten zijn opgenomen in de complianceverplichtingen. Uiteraard hoeft een organisatie dit dan maar één keer te regelen.

Hoe wordt de link met Machineveiligheid (ISO 12001), procesveiligheid (OHSA 1910.11, NTA 8620:2016), etc. geborgd?

De norm vraag om wettelijke en andere eisen in kaart te brengen. Indien naast de wettelijke eisen bijvoorbeeld de genoemde normen van toepassing zijn, dan behoren deze meegenomen te worden in de identificatie van eisen.

HLS-integratie, wat zijn de extra aandachtspunten voor organisaties die reeds ISO 9001 en 14001 hebben?

De HLS zorgt ervoor dat de basiselementen van de managementsystemen overeenkomen. Deze basiselementen kunnen worden ‘hergebruikt’ maar ’moeten wel opnieuw worden ingevuld. Voor verschillende onderdelen van de norm moeten er bijvoorbeeld processen worden vastgesteld, geïmplementeerd en onderhouden. Deze processen kunnen opnieuw worden gebruikt maar zullen wel opnieuw moeten worden doorlopen. Als het om bijvoorbeeld de contextanalyse gaat zullen er andere ontwikkelingen relevant zijn; belanghebbende partijen zijn deels hetzelfde maar ook deels verschillend; risico’s en kansen met betrekking tot gezondheid en veiligheid zijn andere dan milieurisico’s etc.

Als je aan de HKZ-GGZ norm 2015 voldoet, voldoe je dan ook automatisch aan de ISO 45001-norm? Of moet je specifieke maatregelen/gap-analyses gemaakt worden?

Nee, de HKZ-normen zijn gebaseerd op de ISO 9001-norm en hebben betrekking op het kwaliteits-management.. Mogelijk dat in het kwaliteitsmanagementsysteem ook gezond- en veiligheidsaspecten van het personeel zijn meegenomen. Er zal echter niet automatisch aan alle eisen uit de ISO 45001-norm zijn voldaan. Zowel de op ISO 9001 gebaseerde HKZ-eisen als de ISO 45001 zijn opgezet volgens de ISO-High Level Structure en hebben dezelfde basistekst. In die zin is er op systeemniveau wel overeenstemming. De invulling van het systeem is echter vanuit een andere invalshoek. De ISO 45001 vraagt bijvoorbeeld om een compleet inzicht in alle aan gezondheid- en veiligheid van het personeel verbonden risico’s en kansen. Deze eisen zijn niet in de ISO 9001 terug te vinden.

© SCCM   Webdesign: insandouts

Recente tweets over #ISO14001, #ISO45001 en #ISO50001